pondelok 11. decembra 2017

List do budúcnosti









Moja šialená spolubývajúca/spriaznená duša/ jedna z najlepších osôb, aké poznám, mi pripravila Adventný kalendár, nie však hocijaký. Taký, ktorý obsahuje výzvy. To znamená, že každý deň si namiesto sladkosti (tá tam je tiež) vytiahnem výzvu, ktorú musím splniť. 8. decembra som tam mala Napísať list svojmu o päť rokov staršiemu ja.

Cestou do práce som premýšľala, čo sama sebe poviem. Predsa len päť rokov je celkom dlhá doba. A v práci, na prestávke som rolovala facebook a vyskočili mi spomienky. V nich som mala status z roku 2012. V momente, ako som ho čítala, mi došlo, aký bol pre mňa dátum 8. december výnimočný. Pred piatimi rokmi som bola v rozpoložení, kedy som na chvíľu zabudla, kto som. Neverím na náhody. Táto úloha mala prísť presne v tento deň. A ja ďakujem Mime za to, že pre mňa ten kalendár vytvorila. Viem, že sa každý deň sťažujem na tie výzvy a na to, ako sa mi nechce ich plniť, no som vďačná za čas, ktorý nad tým strávila, za výzvy, ktoré tam sú a vďaka ktorým si pripomínam, kto som a čo je v živote dôležité.
Takže večer po práci, unavená na smrť, som prišla domov, vytiahla som papier, pero a začala som písať list svojmu budúcemu ja. Čo je v ňom zatiaľ nepreradím. Dnes to viem len ja, o pár mesiacov si nebudem úplne istá tým, čo tam je a o pár rokov si budem pamätať iba to, že ho mám otvoriť 8. decembra 2022.
Dôležité však je, na čo som prišla, keď som ten list písala. Či už si do nich napíšete, že dúfate v rodinu s troma deťmi, kariérny postup, milión na účte (sakra, vedela som, že som niečo zabudla pripísať), stále to predstavuje jediné. Nádej. Nádej, že čokoľvek sa vo vašom živote deje teraz, o rok, dva, päť či desať to bude lepšie. A môžete mať úžasný život (pretože napriek všetkým veciam ja úžasný život mám). Stále budete dúfať, že každý deň urobíte nejaký postup. V našej povahe je totiž túžba rásť.
Takže mám pre vás len dve rady.
Prvá. Píšte si listy do budúcnosti. Zastavte sa na chvíľu a poobzerajte sa okolo seba. Uvedomte si, kde ste teraz, čo teraz máte a napíšte si list. Je jedno, čo v ňom bude. Je jedno, či sa chcete stať celebritou alebo mať domček na vidieku so záhradkou. Je jedno, či si doňho napíšete iba tri slová alebo zapíšete tri strany. Napíšte si list a vaše „ja“ sa o pár rokov poteší.
Druhá. Neberte život príliš vážne. Aj keď je vašou túžbou stať sa riaditeľom zemegule (táto pozícia je už obsadená mnou a mojou spoluriaditeľkou ♥). Užívajte si maličkosti. Tešte sa zo snehových vločiek a prvých jarných kvetov. Pracujte na svojich cieľoch, pracujte na sebe, no nezabudnite sa tešiť zo života, pretože ani sa nenazdáte, otvoríte list, ktorý ste si napísali pred pár rokmi a uvedomíte si, že ich prešlo príliš veľa.
Ja som si to uvedomila pri čítaní môjho statusu. Prešlo päť rokov a síce som si v ňom napísala, že je koniec, veľa veci som si so sebou niesla až doteraz.
Posledná vec odo mňa dnes. Mima ďakujem. Za to, že si mi malým papierikom s výzvou pripomenula tak veľa.
M.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára